Wat kan de Bitcoin halving betekenen voor de koerswaarde?

11 april 2024
|
334
Bitcoin halving

In april van 2024 wordt de volgende Bitcoin halving verwacht. Dit zal de vierde keer zijn dat de block rewards worden gehalveerd. Deze bijzondere gebeurtenis is vanaf het ontstaan van de Bitcoin blockchain geprogrammeerd. De halvering zal ervoor zorgen dat het aantal nieuwe Bitcoins dat in omloop wordt gebracht, geleidelijk vermindert wordt. In dit artikel bekijken we wat de Bitcoin halving betekent voor de koerswaarde, cryptohandelaren en investeerders.

De invloed van de Bitcoin halving op de koerswaarde

Het is niet duidelijk hoe de volgende halvering de prijs op de koerswaarde zal beïnvloeden. De Bitcoin bereikt volgens de NOS de hoogste stand ooit. Dit komt door extra kapitaal en de aankomende halving. Experts en analisten verwachten dat de prijzen hetzelfde patroon zullen volgen als de afgelopen twee halvings. De uitgebreide publiciteit kan leiden tot hogere prijzen in de maanden en jaren na de Bitcoin halving. De cryptocurrencies kunnen dus volgens deze verwachting stijgen in prijs omdat de halvering ervoor zorgt dat het aanbod afneemt. Tot slot kan de Bitcoin halving ook gevolgen hebben voor alle crypto CFD’s.

Wat betekent een Bitcoin halving?

De halvering van Bitcoin is een belangrijke gebeurtenis voor traders, omdat het aantal Bitcoins dat door het netwerk wordt gecreëerd, vermindert. Dit schaarse aanbod van nieuwe munten op een Bitcoin handelsplatform kan de prijzen laten stijgen als de vraag groot blijft. Dit gebeurde in de maanden voor en na de laatste halvering in mei 2020. De prijs van Bitcoin steeg toen snel, maar dit geeft geen garantie dat dit de koerswaarde zal bevorderen. De omstandigheden waarin elke halvering plaatsvindt, zijn telkens anders en de vraag naar Bitcoin is afhankelijk van de interesse van cryptohandelaren en investeerders.   

Zo ontstaat een Bitcoin-halvering

Inflatiecontrole is de eerste reden voor een Bitcoin halving. Bitcoin zal worden gehalveerd om de potentiële inflatie binnen het Bitcoin-systeem onder controle te houden. Dit komt doordat er minder nieuwe Bitcoins worden geproduceerd en de block rewards lager zijn. Hierdoor is het waarschijnlijk dat de prijsstabiliteit en waarde van de Bitcoin op de lange termijn behouden zult blijven en de prijsinflatie onderdrukt zal worden. Schaarste en aanbodcontrole is de tweede reden voor een Bitcoin-halvering. Bitcoin is gemaakt als een beperkte en zeldzame cryptocurrency. Als de Bitcoin zou worden gehalveerd, wordt de beschikbaarheid ervan dus schaarser. Dit zou mogelijk een impact kunnen hebben op de waarde en het aanbod ervan.

Bitcoin halvering

De gevolgen voor het Europees regelgevingskader

Recente ontwikkelingen hebben het beleggen in cryptocurrencies voor veel partijen steeds interessanter gemaakt. Dit vereist goed toezicht en duidelijke normen. De Europese Raad heeft in mei vorig jaar volgens Nu.nl een verordening aangenomen over markten in cryptovaluta (MiCA). Dit is de eerste keer dat er EU-normen zijn vastgesteld voor de cryptosector.

Impact op de waarde van de Bitcoin

Bitcoin functioneert echter niet hetzelfde als goud. Bitcoin is bedacht als een manier om transacties uit te voeren zonder tussenpersonen zoals banken of overheden. Vandaag de dag komt Bitcoin steeds meer naar voren als een investering en een opslagplaats voor spaargeld. Omdat mensen steeds meer het vertrouwen in het traditionele financiële systeem verliezen, kan dit enorme gevolgen hebben. Als mensen in een keer het vertrouwen in de banken verliezen, ontstaat er een bankrun. Dit fenomeen kan er dus voor zorgen dat mensen steeds vaker hun spaargeld in crypto investeren, in plaats van het op een bankrekening te zetten.

Gerelateerd nieuws:  Ontology koers verwachting 2023

Het is en blijft een verwachting

De koerswaarde zal afhangen van hoe de vraag naar de munt zich tijdens de halvering ontwikkelt. De markt is aanzienlijk volwassener geworden sinds de laatste halveringen van 2016 en 2020. De vraag hoeft hierdoor niet te groeien en zou zelfs kunnen blijven waar hij is. Het grootste verschil met andere Bitcoins halvings is, dat naast Bitcoin er nog veel andere cryptocurrencies in omloop zijn voor traders en investeerders. Verdiep je daarom goed in de geschiedenis van de cryptomarkt voordat je gaat investeren in verschillende cryptovaluta zoals Bitcoin.

De informatie dat in dit artikel wordt aangeboden, vormt geen investeringsadvies, financieel advies, handelsadvies of enig ander soort advies. Als je in deze Bitcoin halving wilt investeren, is het verstandig om dit te doen met geld dat je bereid bent om te verliezen. De kans dat je geld zult verliezen is namelijk altijd aanwezig. De verantwoordelijkheid ligt bij de investeerder zelf.

Meer in deze categorie

Neo koers verwachting

|

Ontology koers verwachting 2023

|
,

Nadert Bitcoin de bodem?

|
,

Wat is Crypto staking?: Een handleiding met alles wat jij moet weten over staking van crypto

|
,
© Copyright Crypto Investeren 2024
hello world!