Wat zijn op dit moment de meest populaire cryptomunten?
Wat zijn op dit moment de meest populaire cryptomunten?
Er bestaan tegenwoordig enorm veel verschillende soorten cryptomunten en er komen er nog steeds nieuwe bij. Dit komt doordat er weinig hindernissen zijn die je hoeft te overwinnen om je eigen cryptovaluta te lanceren als je genoeg kennis hebt van de blockchain-technologie.
Op dit moment zijn er meer dan 1.600 verschillende cryptovaluta genoteerd op grote, middelgrote en gespecialiseerde beurzen. Vanaf het begin van de cryptomunten zijn er een aantal erg populair geweest, maar ook nieuwe cryptomunten kunnen in sommige gevallen snel populariteit vergaren. Op dit moment zijn dit de meest populaire cryptomunten:
Bitcoin
Bitcoin is de meest bekende toepassing van de revolutionaire, digitale database Blockchain. Het was daarbij ook een van de eerste cryptomunten. Bitcoins zijn een al een officieel wereldwijd digitaal betaalmiddel sinds 2009. Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde cryptomunt, die verhandeld kan worden zonder de tussenkomst van een bank of centrale beheerder. De koers van Bitcoins op de digitale markt fluctueert nogal, dat weten de mensen die erin handelen als geen ander. Op dit moment ligt de waarde van de cryptomunt erg hoog, zelfs hoger dan hij ooit heeft gelegen.
Bitcoin is ontstaan vanuit het idee dat banken te veel macht hebben over ons geld. Je bepaalt zelf wat je met jouw Bitcoins doet, dit zorgt voor financiële soevereiniteit. Je ziet de naam Bitcoin soms op verschillende manieren geschreven worden, dit komt doordat het kan gaan over de munt zelf of over het systeem. Het betalingsnetwerk wordt over het algemeen met een hoofdletter geschreven, terwijl de naam van de munt of de valuta vaker met een kleine letter ‘b’ wordt aangeduid.
Ethereum
Ethereum is een systeem dat door de gebruikers wordt beheerd dat afhankelijk is van duizenden onafhankelijke computers verspreid over de wereld voor het controleren en verifiëren van transacties. Iedere computer houdt een grootboek bij en vertrouwt alleen op de gegevens uit hun eigen grootboek om ervoor te zorgen dat iedere transactie legitiem is. Er wordt in dit proces dus geen vertrouwen gelegd in een centraal orgaan. Blockchain werkt niet hetzelfde als traditionele onlinecommunicatie, die verloopt via een gecentraliseerd platform of bedrijf. Blockchain heeft een andere aanpak op dit gebied, ze hebben hun systeem namelijk gedecentraliseerd. Dit betekent dat een grote groep computers over de hele wereld de activiteiten op het netwerk kunnen volgen.
Het systeem Ethereum neemt de blokkentechnologie die men gebruikt voor het beheer van Bitcoin over, maar breidt het idee uit naar digitale toepassingen. Die toepassingen kunnen van alles zijn, van verhuur- tot arbeidscontracten, maar ze moeten wel gebruik maken van de speciale valuta van Ethereum, Ether. Voor de toepassingen is geen menselijke interventie nodig, omdat ze worden geactiveerd door gebeurtenissen. Als een magazijn bijvoorbeeld een levering binnen krijgt, wordt het bedrag dat verschuldigd is automatisch overgemaakt van de ene naar de andere Ethereum portemonnee. Zo kunnen betalingen snel worden verwerkt, zonder tussenkomst van een boekhouder of een bank.
Cardano
Cardano werkt met een systeem dat vergelijkbaar is met Ethereum. Het is een open source Blockchain project dat in lagen is ontwikkeld om financiële applicaties uit te voeren die zowel door consumenten als bedrijven gebruikt kunnen worden. Het zorgt voor het cryptografisch beveiligen van transacties, zodat deze veilig en snel kunnen verlopen. Cardano wil net als Ethereum toewerken naar het gedecentraliseerd uitvoeren van applicaties of apps. Cardano volgt als enige Blockchain project een wetenschappelijke benadering om zijn Blockchain te ontwikkelen. Die blockchain wordt gebouwd door een team van deskundige en ervaren ingenieurs en academici.
Cardano heeft als hoofddoel het leveren van schaalbare, veilige en robuuste technologie voor het uitvoeren van financiële applicaties die betrouwbaar zijn en dagelijks door miljoenen mensen gebruikt kunnen worden. De blockchain van Cardano bevat twee lagen, een afwikkelingslaag en een computationele laag. De eerste laag is al voltooid en dus ook al functioneel. Hiermee kan de Cardano valuta, ADA, uitgewisseld worden tussen wallets. De methode die hiervoor wordt gebruikt is vergelijkbaar met Ether. Maar Cardano heeft een aantal voordelen ten opzichte van Ethereum.
De voordelen van Cardano ten opzichte van Ethereum
Het eerste voordeel van Cardano is dat het eenvoudiger te schalen is omdat je het kunt aanpassen naar de vereisten van eindgebruikers. Ieder land heeft bijvoorbeeld zijn eigen financiële en monetaire regels en wetgeving, daar kan Cardano dan ook eenvoudig op aangepast worden. Voor het verifiëren van transacties gebruikt Cardano het proof-of-stake protocol. Gebruikers die mee willen doen, ofwel validators, moeten een bepaald aantal ADA munten investeren om te laten zien dat ze belangrijk zijn voor het proces. Vervolgens worden ze beloond op basis van hun inzet.
Cardano is uiteraard nog geen officiële valuta waarmee je dagelijkse producten of diensten te kopen, aangezien de tweede laag nog niet compleet is. Dit kan nog zo’n twee tot drie jaar duren en pas dan kan Cardano volledig worden ingezet waar het voor bedoeld is. Het moet namelijk meer worden dan een valuta vervanger, het moet een compleet smart contract netwerk worden waarmee landen kunnen garanderen dat hun regels nageleefd worden wanneer ze gebruik gaan maken van deze gemakkelijke en snelle manier om geld over te maken.
Het jaar van Bitcoin
Bitcoin heeft nogal een wisselend jaar gehad. De koers is een tijdje hard gedaald, maar op het moment staat de cryptomunt er weer wat beter bij. De koers lijkt redelijk stabiel te blijven. Vandaag tikte de waarde van de munt zelfs weer de 41 duizend dollar. Natuurlijk is dit erg fluctuerend, iedere kleine gebeurtenis kan invloed hebben op de waarde van Bitcoin. Dit is de zesde keer sinds 20 september dat de waarde van Bitcoin een stuiter omhoog maakt.