Wat bepaald de waarde van een cryptomunt?

16 oktober 2021
|
583
Waarde bitcoin

Wat bepaald de waarde van een cryptomunt?

Er bestaan tegenwoordig enorm veel verschillende crypto munten, die allemaal een eigen waarde hebben. Een waarde die constant in beweging is. Er zijn een heleboel zaken die invloed kunnen hebben op de waarde van een crypto munt.

Wanneer je wilt gaan investeren en handelen in cryptocurrency is het natuurlijk belangrijk dat je op de hoogte bent van de waarde van iedere crypto munt waarin je geïnteresseerd bent. En op de bewegingen rondom die waarde. Voor sommige munten is de koers redelijk stabiel, maar voor anderen fluctueert het enorm.

Blijf dus altijd goed op de hoogte van wat de waarde van jouw crypto munten doet en waar dat door komt. Welke aspecten hebben invloed op de waarde van een crypto munt?

Crypto traiding

Vraag en aanbod

Zoals bij alle andere producten die verhandeld worden, heeft vraag en aanbod een grote invloed op de waarde van crypto munten. De waarde wordt voor een groot deel bepaald door de markt. De laatste transactie die gedaan is laat zien wat de munt op dat moment waard is.

Hoe meer kooptransacties er gemaakt worden met een bepaalde crypto munt, hoe meer hij waard is. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen vergelijken met de huizenmarkt.

Hoe meer huizen er worden verkocht, hoe hoger de huizenprijzen worden. En wanneer er weinig huizen worden verkocht daalt de gemiddelde prijs weer aanzienlijk. Dat is ook wat er gebeurt met de waarde van een crypto munt.

Vraag en aanbod worden voor de waardebepaling natuurlijk ook tegen het aantal beschikbare munten afgewogen. Er zijn bijvoorbeeld 21 miljoen hele Bitcoins die kunnen worden opgedeeld in 100 miljoen keer.

Met meer dan 7 miljard mensen op de aarde zijn er dus nooit genoeg Bitcoins voor iedereen. Daarom is de prijs van een Bitcoin ook juist zo hoog, je zou het kunnen zien als een soort schaarste. Tijdens de Coronaperiode is de prijs van veel producten gestegen omdat er een schaarste was, denk bijvoorbeeld aan fietsen en videokaarten voor de pc.

Als het aanbod gelimiteerd is, wordt de prijs hoger. Zo werkt dat ook bij crypto munten.

Handel in crypto

Potentie 

Ook de potentie van een crypto munt heeft invloed op wat hij waard is. In eerste instantie gaat dat over het algemene potentieel waar de munt over beschikt en later kijk je ook naar het toekomst potentieel van de valuta. Er zijn veel mensen die bij de keuze voor een bepaalde crypto munt blindelings afgaan op de inhoud van een White paper die ze ergens op internet hebben gedownload of gelezen.

Dit biedt echter natuurlijk geen garantie voor de praktijk, aangezien het erg onvoorspelbare producten kunnen zijn qua koers en waarde. Iets dat in theorie mooi en interessant lijkt hoeft in de praktijk niet altijd zo uit te pakken. Afgaan op theoretische informatie vormt dus nogal een risico als je er niet verder onderzoek naar doet.

Zelfs al is een blockchain project haalbaar om te realiseren, je weet nooit zeker of mensen hier ook echt op zitten te wachten. De hoeveelheid mensen die gaat investeren en handelen in een bepaalde crypto munt bepalen uiteindelijk voor het grootste deel de waarde, dus je moet goed proberen in te schatten of een project of idee aantrekkelijk is voor veel mensen.

Gerelateerd nieuws:  Waar kopen de meeste mensen crypto?

Het investeren in een valuta zonder uitgebreid onderzoek brengt nogal wat risico’s met zich mee, hier moet je altijd bij stil blijven staan. De publieke waardering is een belangrijk aspect voor de waarde van een munt. Veel projecten worden vroegtijdig gestaakt wegens weinig interesse.

Investeren in crypto

Het energieverbruik tijdens het minen van een crypto munt

Het beveiligen van een blockchain kan enorm veel elektriciteit kosten. Bij Bitcoin kost het bijvoorbeeld evenveel energie om de blockchain te laten draaien als een klein land verbruikt. Dit kan ook invloed hebben op de waarde van de munt.

Het minen van crypto munten is namelijk niet altijd even milieuvriendelijk door het hoge verbruik aan elektriciteit. Als je bijvoorbeeld 100 euro aan energie moet uitgeven voor het minen van 1 munt, dan ga je die natuurlijk niet snel verkopen voor een prijs van minder dan 100 euro.

Je wilt er immers wel op kunnen verdienen. Ook de moeilijkheidsgraad van het minen heeft invloed op de prijs van een munt. Hoe moeilijker het minen, hoe hoger de waarde van een crypto munt.

Concurrenten crypto

Een ander aspect dat belangrijk is voor de waarde van een crypto munt is de concurrentie. Wanneer een platform als eerste een specifieke dienst kan lanceren, zijn ze hiermee in principe in het voordeel. Wat je hierbij wel in je achterhoofd moet houden, is dat het behouden van zo’n monopolypositie zelden stand zal houden op de lange termijn.

Een klassiek voorbeeld hiervan zijn Ethereum en TRON. TRON is in eerste instantie ontstaan uit het netwerk van Ethereum, maar later zijn ze rechtstreekse concurrenten geworden. Vooral op het gebied van de adoptie van Apps, waar Ethereum het nu zelfs verliest van TRON. Sta bij het bepalen van de waarde van een crypto munt dus altijd stil bij de mogelijke concurrentie op de markt, ook de concurrentie die momenteel nog niet bestaat.

Invloed media op crypto

Invloed van media op crypto

Media- en nieuwsuitingen kunnen ook een grote invloed hebben op de waarde van een crypto munt. Dit hangt eigenlijk een beetje samen met de publieke waardering voor een munt en vraag en aanbod.

Negatieve berichtgeving over een bepaalde munt zal mensen eerder afschrikken om in die munt te investeren, maar positieve berichten kunnen juist voor extra investeerders zorgen. Investeerders hebben op hun beurt ook weer op verschillende manieren invloed op de waarde van een crypto munt.

Vooral bij kleinere en nieuwere munten kan de invloed van investeerders erg groot zijn. Zij hebben namelijk vaak een groot deel van de aandelen van de munt in handen. Ze kunnen de waarde manipuleren, bijvoorbeeld door veel positief nieuws te verspreiden over een bepaalde munt.

Ze kunnen ook veel in een keer investeren, waardoor de vraag groter lijkt en de prijs dus stijgt. Dit is eigenlijk alleen mogelijk voor grotere investeerders en kleinere investeerders kunnen hier de dupe van worden.

Meer in deze categorie

De geschiedenis van cryptocurrency

|
,

Verwachting Bitcoin koers in 2024

|

HOLO koers verwachting 2023

|

ICON koers verwachting 2023

|
© Copyright Crypto Investeren 2024
hello world!