Wat is de blockchain?

16 oktober 2021
|
1003
Decentralisatie

Wat is de blockchain?  

De blockchain wordt regelmatig de grootste uitvinding sinds het internet genoemd, maar wat is het nu eigenlijk? Het is een nieuwe soort database waar transacties in opgeslagen worden. Dit kunnen allerlei soorten transacties zijn, bijvoorbeeld het betalen voor goederen of het uitwisselen van informatie. In het ene geval gaat het om een betaling met een digitale munt, in het andere geval gaat het om het uitwisselen van belangrijke informatie tussen twee partijen, bijvoorbeeld contracten, diploma’s of eigendomsbewijzen.

De overeenkomst tussen deze twee is dat in beide gevallen de data wordt omgezet in blokjes informatie die digitaal ondertekend zijn door beide partijen. Dit gebeurt allemaal zonder tussenkomst van een derde partij en de blokjes informatie worden meteen opgeslagen in de database. De informatie wordt versleuteld opgeslagen in Blockchain met behulp van cryptografie. Dit is dan ook de reden dat digitale munten, zoals Bitcoin, cryptovaluta genoemd worden. Alle transacties worden opgeslagen in blokjes en bijgehouden door een groot netwerk van computers. Zo ontstaat er een veilige, onkraakbare ketting aan informatie.

Wanneer is blockchain ontstaan?

De geschiedenis van blockchain begint in 2009, toen het ontstond als systeem voor de cryptovaluta
Bitcoin. Het idee ontstond al een jaar eerder, toen Satoshi Nakamoto een White paper schreef over Bitcoin, een digitale valuta waarvan hij verwachtte dat het de wereld zou gaan veranderen. Er was echter een speciaal systeem nodig waar doe cryptovaluta op kan werken: Blockchain. Het fundament van bitcoin en alle cryptomunten die daarop volgen. De crypto munt en het blockchain systeem zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bitcoin gebruikt de Blockchain als een soort grootboek waar alle transacties in bij worden gehouden.

In 2008 daalde het vertrouwen van mensen in het banksysteem naar een dieptepunt, mede omwille van de economische crisis. De huizenmarkt stortte in, banken vielen om en consumenten kregen te maken met woekerpolissen. Als oplossing hiervoor bedacht Satoshi Nakamoto een manier om geld op een decentrale manier te beheren, zonder tussenkomst van een bank of de overheid. Een jaar later werd de allereerste transactie gemaakt via Blockchain.

Blockchain netwerk

Echtheid controleren en de time-stamp  

Bitcoin was het eerste praktische nut van de blockchaintechnologie, maar de techniek is eigenlijk al gebaseerd op ideeën uit de jaren 90. In 1991 werd het raamwerk dat later blockchain zou worden al beschreven door Stuart Haber en W. Scott Stornetta. Zij spraken over een keten van blokken die beveiligd is met cryptografie. Beide wetenschappers erkenden toen al het gevaar van het delen en bewaren van documenten op computers. Zij vonden het geen goed idee om dit te doen door op een centrale autoriteit te vertrouwen, zoals een bank of overheid. De mannen waren van mening dat het beter is om het grootboek te verdelen over verschillende partijen. Alleen op die manier kan de echtheid van de data gecontroleerd worden zonder de inhoud prijs te geven.

De paper waarin zij hun ideeën deelden, had de titel ‘How to Time-Stamp a Digital Document’. Hierin beschrijven ze de verzending van een document naar een tijdstempelserver en het ondertekenen van het document door de server met de huidige tijdstempel. Als dit proces af is gerond, koppelt de server het document aan het vorige document. De data in de tijdstempels verwijst naar specifieke gegevens uit eerdere documenten in de dataketting.

Gerelateerd nieuws:  Wat is Cardano?

Crypto deal

Proof-of-work tegen spam  

De volgende stap in de richting van blockchain werd gezet in het jaar 1997, doordat Adam Back steeds meer geïrriteerd begon te raken door spam mails. Hij moest en zou hier iets tegen doen. Back was in die tijd lid van een mailinglijst voor Cyberpunks en deelde in deze groep voor het eerst zijn ideeën voor has cash. Maar wat zijn Cyberpunks dan eigenlijk?

Dit zijn mensen die zich bezighouden met privacy en veiligheid van gegevens. Ze staan voor het feit dat privacy noodzakelijk is in het elektronische tijdperk, maar vinden dat we er niet vanuit moeten gaan dat regeringen, bedrijven of andere gezichtsloze organisaties ons die privacy zullen bieden. Daarom namen ze het heft in eigen hand en besloten ze software te gaan schrijven om privacy te beschermen.

Handel in crypto

Wat zijn de voordelen van blockchain?  

Blockchain heeft een belangrijke standaard neergezet voor het nieuwe type internet. De ontwikkeling van deze technologie heeft ons veel voordelen gebracht. Ten eerste laat de blockchain technologie minder ruimte voor fraude, het is zelfs bijna onmogelijk. Iedere transactie die gemaakt wordt via blockchain wordt versleuteld met een unieke vingerafdruk en wordt apart opgeslagen.

Gegevens die in blockchain zijn geregistreerd, zijn hierna lastig aan te passen of te verwijderen. Mocht er toch iets aangepast worden, dan wordt iedere wijziging bijgehouden en openbaar gemaakt. Daarnaast wordt ieder onderdeel gevalideerd door een heel netwerk.

Een ander voordeel van blockchain is de transparantie over gegevens. Alle apparaten die aangesloten zijn op het netwerk beschikken over dezelfde informatie, geen enkel apparaat beschikt niet over die informatie. Dat zorgt ervoor dat alle gegevens openbaar zijn. Daarnaast is de blockchain veel sneller omdat veel acties geautomatiseerde processen worden. Alles gebeurt dus automatisch, het goedkeuren, vastleggen en uitvoeren. De acties worden bij controle alleen opgenomen in het systeem als ze geldig zijn. Hierdoor is het altijd mogelijk om geld dat je overmaakt op dezelfde dag op de rekening van bestemming te hebben staan.

Binance koers

Het is goedkoper dan het huidige banksysteem

Aangezien de processen allemaal automatisch zijn, heb je geen tussenpersonen of extra bedrijven meer nodig. Met de huidige systemen moet er vaak betaald worden om bepaalde handelingen uit te laten voeren, vooral als het om controlerende handelingen gaat. Die kosten heb je bij blockchain niet meer en ook bij het afsluiten van contracten is geen tussenpersoon meer betrokken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huur- of verhuurcontracten.

Er is tegenwoordig veel sprake van gesjoemel met nepkaartjes voor festivals of concerten, dit kan voorkomen worden met behulp van de blockchain. Daarnaast kan de nieuwe technologie ervoor zorgen dat de prijs van een toegangsticket hetzelfde blijft, omdat het niet meer mogelijk zal zijn om de tickets op de zwarte markt te verkopen. De blockchaintechnologie kan ‘slimme’ kaartjes genereren die iedere keer een unieke code krijgen als ze doorverkocht worden. Zo kan de prijs van het kaartje niet aangepast worden en kan het dus niet duurder worden verkocht. Zo kan blockchain een hoop problemen oplossen die we nu hebben met technologie.

Meer in deze categorie

Hoe organiseer je je investeringen in de wisselvallige wereld van bitcoin

|

De geschiedenis van cryptocurrency

|
,

Verwachting Bitcoin koers in 2024

|

HOLO koers verwachting 2023

|
© Copyright Crypto Investeren 2024
hello world!