Wat is Cardano?

18 oktober 2021
|
662
Wat is Cardano

Wat is Cardano?

Cardano is een open source blockchain project. Het is in lagen ontwikkeld, omdat er zo financiële applicaties kunnen worden uitgebreid die wereldwijd worden gebruikt door bedrijven, consumenten en overheden. Het project kan worden gebruikt om digitaal geld te verzenden en te ontvangen. Het zorgt ervoor dat de transacties snel gaan en cryptografisch beveiligd zijn. Het project is ontwikkeld in lagen, hierdoor kan het team van codeerders en ingenieurs dat eraan werkt de blockchain eenvoudig onderhouden. De valuta die wordt gebruikt binnen Cardano is ADA.

Waarom is cardano in het leven geroepen

Waarom is Cardano in het leven geroepen?

Cardano volgt als enige Blockchain project een wetenschappelijke benadering om zijn Blockchain te ontwikkelen. Die blockchain wordt gebouwd door een team van deskundige en ervaren ingenieurs en academici. Cardano heeft als hoofddoel het leveren van schaalbare, veilige en robuuste technologie voor het uitvoeren van financiële applicaties die betrouwbaar zijn en dagelijks door miljoenen mensen gebruikt kunnen worden. De blockchain van Cardano bevat twee lagen, een afwikkelingslaag en een computationele laag. De eerste laag is al voltooid en dus ook al functioneel. Hiermee kan de Cardano valuta, ADA, uitgewisseld worden tussen wallets. De methode die hiervoor wordt gebruikt is vergelijkbaar met Ether. Maar Cardano heeft een aantal voordelen ten opzichte van Ethereum.

De lange termijnvisie van de blockchain en cryptovaluta zorgt ervoor dat alle aanbieders qua uitdagingen en vereisten op één lijn liggen, waardoor iedereen naadloos kan deelnemen en communiceren. Dit geeft een innovatief laagje aan de stijl van regelgeving en digitalisering en zal waarschijnlijk een financiële vrijheid en inclusie bieden aan gebruikers van over de hele wereld die momenteel om verschillende redenen geen toegang hebben tot financiële diensten. Het onderliggende systeem van Cardano zorgt voor een efficiënte regelgeving, maar ook voor het mogelijk maken van snelle transacties.

Hoe werkt Cardano?

Hoe werkt Cardano?

De blockchain achter Cardano is opgezet in twee lagen, een afwikkelingslaag en een computationele laag. Hierin verschilt het van andere blockchain projecten. Die eerste laag is al compleet en inmiddels ook functioneel, aan de andere laag wordt momenteel nog druk gewerkt. Doordat de eerste laag wel al functioneel is, kunnen gebruikers Cardano tokens van de ene wallet naar de andere verzenden en ze op hun plaats ook weer ontvangen. De methode die Cardano gebruikt is vergelijkbaar met de methode die Ethereum volgt. De tweede laag, die nog in ontwikkeling is, is vooral gericht op het opstellen van smart contracts. Cardano lijkt dus op Ethereum, maar heeft een aantal voordelen ten opzichte van het andere project.

Het eerste voordeel van Cardano is dat het eenvoudiger te schalen is omdat je het kunt aanpassen naar de vereisten van eindgebruikers. Ieder land heeft bijvoorbeeld zijn eigen financiële en monetaire regels en wetgeving, daar kan Cardano dan ook eenvoudig op aangepast worden. Voor het verifiëren van transacties gebruikt Cardano het proof-of-stake protocol. Gebruikers die mee willen doen, ofwel validators, moeten een bepaald aantal ADA munten investeren om te laten zien dat ze belangrijk zijn voor het proces. Vervolgens worden ze beloond op basis van hun inzet.

Cardano is nog geen officiële valuta

Cardano is nog geen officiële valuta

Cardano is uiteraard nog geen officiële valuta waarmee je dagelijkse producten of diensten te kopen, aangezien de tweede laag nog niet compleet is. Dit kan nog zo’n twee tot drie jaar duren en pas dan kan Cardano volledig worden ingezet waar het voor bedoeld is. Het moet namelijk meer worden dan een valuta vervanger, het moet een compleet smart contract netwerk worden waarmee landen kunnen garanderen dat hun regels nageleefd worden wanneer ze gebruik gaan maken van deze gemakkelijke en snelle manier om geld over te maken.

Gerelateerd nieuws:  Wat is Crypto staking?: Een handleiding met alles wat jij moet weten over staking van crypto

Cardano is daarentegen wel al enorm veilig in het gebruik. Het is namelijk ontwikkeld door een team van ingenieurs die experts zijn in hun vakgebied. Daarnaast zijn de twee lagen binnen Cardano van elkaar gescheiden, dit biedt ook weer een extra beveiliging. Cardano kan niet worden aangetast door cyberaanvallen dankzij een muur van cryptografische codering. Zo kan de integriteit van het project niet geschonden worden en wordt de gebruikersdata niet blootgelegd.

Cardano anoniem gebruiken

Cardano anoniem gebruiken

Anonimiteit is voor veel mensen een belangrijke reden om gebruik te maken van crypto munten. Ook van Cardano kun je anoniem gebruik maken. Eigenlijk zijn alle crypto valuta’s relatief anoniem, maar het hangt er ook vanaf hoe jouw transacties lopen. Wanneer je jouw munten via een uitwisseling of handelsplatform koopt dat voldoet aan de Know Your Costumer regels, dan zul je toch jouw gegevens moeten invoeren om een account te kunnen registreren. Als je dit niet doet, word je eigenlijk verplicht om minder bekende en dus ook minder betrouwbare diensten te gebruiken, wat natuurlijk niet aan te raden is.

Daarnaast laat uiteraard alles dat jij online doet een digitale voetafdruk achter. Je zult voor overheden dus altijd traceerbaar zijn in wat je doet, aangezien zij de technische capaciteiten bezitten om dit uit te zoeken door hackers in dienst te nemen. Wanneer je echt anoniem te werk wilt gaan, is ADA of welke cryptovaluta dan ook, dus niet de oplossing die je zoekt. Content geld is in dit geval nog steeds de beste optie, aangezien het niet digitaal te volgen of traceren is.

De teams die werken aan de ontwikkeling van Cardano

De teams die werken aan de ontwikkeling van Cardano

Er zijn drie grote teams die werken aan de ontwikkeling en het onderhouden van Cardano. Cardano is vergeleken met andere blockchain projecten nog een redelijk nieuwe onderneming, wat dus ook betekent dat er nog maar weinig subprojecten in ontwikkeling zijn. De drie teams die werken aan het project zijn de Cardano Foundation, Input-Output en Emurogo. Cardano Foundation is het grootste team, afkomstig uit Zwitserland. Dit team werkt aan de groei van het ecosysteem van Cardano en de acceptatie van de munten. Zij moedigen ook de wereldwijde Cardano community aan en zijn verantwoordelijk voor commerciële normen en wetgeving.

Input-Output is een engineering organisatie die samenwerkt met bedrijven, overheidsdiensten en academische entiteiten om blockchains en cryptovaluta’s te bouwen. Zij bieden Cardano technische ondersteuning en helpen met het naleven van de doelstellingen van het project. Emurogo is een internationaal blockchain technologiebedrijf. Ze leveren robuuste oplossingen aan overheden, bedrijven, start-ups en ontwikkelaars. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van een volledig functionele wallet voor het cryptogeld van Cardano.

Lees artikel: Wat is Ethereum?

Meer in deze categorie

De geschiedenis van cryptocurrency

|
,

Verwachting Bitcoin koers in 2024

|

HOLO koers verwachting 2023

|

ICON koers verwachting 2023

|
© Copyright Crypto Investeren 2024
hello world!