Wat is Crypto staking?: Een handleiding met alles wat jij moet weten over staking van crypto

22 april 2022
|
737
crypto staken

Het is je zeker niet ontgaan dat vorig jaar iedereen bezig was met Cryptocurrency. Overal waar je kwam werd er wel gepraat over Bitcoin, Ethereum en Cardano. Maandenlang had vrijwel iedereen die erin investeerde een euforisch gevoel over deze munten en werden er zeer ambitieuze doelen gesteld. Op dit moment is dit gevoel wat afgezwakt en zit Cryptocurrency in zijn algeheel op een minder volatiel niveau. Er zijn mensen die beweren dat de hype er af is en dat de waarde alleen maar zal blijven dalen, en dat de bubbel uiteindelijk gebarsten is. Geen zorgen, dit is niet aan de orde want nog steeds zit crypto volop in de ontwikkeling en wordt er hard gewerkt aan het creëren van nieuwe functies, munten of technologie binnen crypto. Crypto staking is een van deze nieuwe technologieën en in deze blog gaan wij je uitleggen wat het is, wat je ermee kan en hoe je dit kan doen.

Wat is crypto staking?

Voordat we je gaan bombarderen met moeilijke termen, gaan we eerst een aantal termen kort uitleggen om het allemaal wat beter leesbaar te maken en ervoor te zorgen dat je het beter begrijpt. We beginnen met de term staking. Misschien moet je bij het lezen van dit woord denken aan een staking (zoals een politie staking of staking van het OV), maar dat is niet de definitie hiervan. Staking is in plaats daarvan vergelijkbaar met je geld op de bank zetten. In de goede oude tijd kreeg je hier een rente voor van 1 tot 3% afhankelijk van de soort rekening, de duur en de bank. Helaas is dit op dit moment niet meer aan de orde en zijn de rentes op spaarrekeningen historisch laag. Een logisch gevolg hiervan is dat mensen op zoek gaan naar nieuwe manieren om rente te verkrijgen, en een van deze manieren kan door crypto staking. Net als bij rente op de bank ontvang je bij het staken van je crypto een rente over het gehele vastgezette crypto bedrag.

Hoe werkt crypto staking

Crypto staking is dus vergelijkbaar met het verkrijgen van rente op je spaargeld. Bij banken is dit mogelijk doordat je jouw geld tussentijds open stelt voor investeringen. Cryptocurrency is echter niet gereguleerd, er zit geen groot orgaan achter die alle cryptocurrencies beheert. In plaats daarvan werkt cryptocurrency op basis van community’s, wat staat voor gemeenschappen. Samen met miljoenen anderen mensen draag jij bij aan het wereldwijde “decentralized netwerk”. Er komt geen bank aan boord en alles gaat via een techniek op de blockchain genaamd “Proof of Stake”(Pos).

Waaruit bestaat Proof of Stake?

Dit bestaat uit een consensusalgoritme dat ervoor zorgt dat transacties worden gevalideerd en het voegt nieuwe blocks toe aan de blockchain.  Dit algoritme zorgt ervoor dat het volgende block in de algehele blockchain den enige echte versie is. Het zorgt ervoor dat de digitale ketting van de blokken binnen de blockchain niet in de war kunnen gebracht worden. Begrijp je niet wat blockchain is ? Dan kan deze onderstaande video je misschien wat opheldering geven:

Wat is POS?

Om het consensus algoritme beter te helpen, kun jij als zogeheten validator helpen met de validatie van nieuwe blokken op de blockchain. Je kunt een validator worden door een bedrag in de vorm van cryptomunten als borg in te zetten. Hiermee zorg je ervoor dat er meer zekerheid is dat een validator zijn of haar werk goed doet. Bij het niet nakomen van de werk afspraken (unstaken) verliest diegene zijn borg en rewards (het staat dan weer op je wallet en je krijgt geen rewards meer/ ondersteunt niet meer het consensus algoritme). Om de community hiervoor te belonen, wordt er gebruik gemaakt van staking. Net zoals de bank stel je hier je cryptocurrency beschikbaar voor anderen (de community) en biedt jouw aandeel ondersteuning (aan het consensus algoritme).In plaats van investeringen wordt de cryptocurrency gebruikt voor het ondersteunen van het netwerk, en als beloning ontvang je hier een percentage rente voor uitgedrukt in APR of APY. Je kunt dit via verschillende exchanges doen zoals Binance, Coinbase of zelfs Bitvavo staking.

Gerelateerd nieuws:  Voordelen van investeren in crypto

Wat is APR of APY by staking?

Voordat we verder gaan over staking gaan we kort toelichten waar APR en APY voor staat.

APR: De afkorting staat voor Annual Percentage Rate , wat in het Nederlands vertaald kan worden naar: Jaarlijks rendement in percentage. Je krijg dus een vaste jaarlijkse rente over de cryptocurrency die jij gestaked hebt.

APY: Dit staat voor Annual Percentage Yield en dit is ook een jaarlijks samengesteld rendement uitgedrukt in percentages. Dit bestaat uit zowel rente op het geïnvesteerde bedrag als rente opgebouwd over dit bedrag. Met andere woorden: rente over rente.

Het verschil tussen de twee is dat bij een APY er rekening wordt gehouden met een samengestelde rente , en hierbij verworven rentes bijdragen tot de berekening van de volgende rente. Dit is ook wel te vergelijken met een compounding effect (als je hier mee over wilt weten kun je op de link klikken met een uitlegvideo). Kortom, het staken van je crypto kan dus voordelig zijn en geld opleveren!

Passief inkomen met het staken van crypto

Door het staken van crypto verdien je dus rente, en kun je dus spreken over een passief inkomen. Bij kleine bedragen zal dit nauwelijks te merken zijn en levert je dit doorgaans maar een paar euro per jaar op. Echter, wanneer je kiest om een groot bedrag te staken kan dit zeer voordelig zijn. De rente percentages van crypto zijn ook een stuk hoger dan de rente die je van een bank zal ontvangen. Bij grotere bedragen kan dit al snel een paar honderd of zelfs een paar duizend euro extra per jaar opleveren! Hieronder hebben we een overzicht gegeven van de percentages die je bij Bitvavo staking krijgt:

Munt naamOpbrengsten per jaar in %*
Bitcoin (BTC)0,77%
Ethereum (ETH)1,01%
ARK (ARK)1,07%
Bitcoin Cash (BCH)1,02%
Cardano (ADA)5,00%
Chainlink (LINK)0,49%
DAI (DAI)6,10%
Litecoin (LTC)1,04%
Icon (ICX)7,5%
NEO (NEO)0,52%
Ontology (ONT)0,51%
TETHER (USDT)6,1%
Tezos (XTZ)0,66%
Tron (TRX)1,03%
USD coin (USDC)6,10%
VeChain (VET)0,49%
Waves (WAVES)5,50%

Overzicht cryptomunten en bijbehorende rente percentages van BITVAVO (bron: Bitvavo.com)

*Let op deze percentages staan niet vast en kunnen dus verschillen van de werkelijkheid

Rijk worden met BITVAVO staking

Even terugkomen op dat passief inkomen. Hoe vaak heb jij wel niet reclames gezien van dat je makkelijk passief inkomen met crypto kan genereren en daardoor niet meer hoeft te werken? Er was een tijd dat je hier zelfs mee werd doodgegooid op YouTube en Facebook. In werkelijkheid zit dit echter iets anders in elkaar. Rijk worden door passief inkomen is zeer onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Met crypto staking alleen zal je dit echter niet halen. De enige manier om dat te doen is door al een groot bedrag te staken (denk aan een miljoen euro) en dan kun je inderdaad van de rente leven (bij sommige munten). Zie crypto staking dan ook niet als een manier om niet meer te hoeven werken, maar bekijk het als een klein jaarlijks extraatje.  

Tussentijds wijzigingen aanbrengen bij je staking van crypto

Als je je cryptomunten staket zet je ze alswaar vast. Je kunt echter nog steeds bij je munten en wijzigingen aanbrengen wanneer dat gewenst is. Zo kun je ervoor kiezen om je staking percentage te verhogen of te verlagen. Dit zal natuurlijk ook invloed hebben op de rente die je over deze cryptomunten ontvangt. Bij het vergroten van je positie zal dit positief zijn en bij het verkleinen zal je algehele rentepercentage natuurlijk afnemen. Daarnaast, hoef je niet bang te zijn dat je een jaar niet aan je munten kunt komen. Je kunt er namelijk voor kiezen om tussendoor het staking proces te stoppen en daarmee je munten weer vrij te zetten om ze bijvoorbeeld te verkopen. Let er wel op dat je hierdoor geen rente meer ontvangt op je percentage vastgezette munten.

Gerelateerd nieuws:  Ontology koers verwachting 2023

Andere voordelen van Crypto staking

Buiten het ondersteunen van het consensus algoritme en een bijdrage leveren aan de blockchain, kan crypto staking andere voordelen opleveren. Sommige cryptomunten bieden extra rewards voor het staken van je munten. Dit kan in de vorm zijn van extra munten van een bepaalde munt of door de eigenaar te belonen met een ander soort munt. Hierdoor kan staken je niet alleen extra geld opleveren in de vorm van rente, maar ook door het vergroten van je aantal munten en dus totale  waarde van deze munt. Het aantal munten dat je ontvangt is afhankelijk van het totale percentage dat jij bijdraagt. In de meeste gevallen worden deze munten automatisch naar jou gestuurd middels een zogenaamde airdrop.

Zijn er cryptomunten waar je meer rente op krijgt?

Misschien ben je nog niet overtuigd om gebruik te maken van crypto staking door de lage rentepercentages. In dat geval zijn er alternatieven beschikbaar waarmee jij meer rente en rewards kan krijgen op je crypto staking. Dit kun je doen door gebruik te maken van een ander soort cryptomunten en een ander soort platform. Om dit te doen dien je wel enige technische kennis te hebben en moet je gaan werken met een zogenaamde “Wallet”. Hierin kun je verschillende munten opslaan en verhandelen of staken. In een andere blog gaan we je hier meer informatie over geven!

Crypto staking buiten Bitvavo om

Om gebruik te maken van deze soort staking moet je een ander soort platform dan Bitvavo gebruiken. Binance is een voorbeeld van zo’n ander platform en hier kun je gebruik maken van hogere staking percentages. Dit komt omdat Binance veel meer munten beschikbaar heeft dan Bitvavo een een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld is. Via Binance kan de APR of APY wel oplopen tot wel 40%, en hier kun je dus al snel meer rendement verdienen op je investering. Let op! Dit zijn redelijk volatiele cryptomunten en daardoor kan crypto staking veel meer risico met zich meebrengen ten opzichte van Bitvavo staking. In de blog over het aanmaken van de cryptowallet gaan we je hier stap voor stap uitleg over geven! Onthoud dat dit veel risico met zich mee kan brengen, maar daardoor ook meer kan opleveren.

Crypto staking is nooit zonder risico

Gratis geld bestaat niet, en dus ook niet met crypto staking. Koerswisselingen van munten kunnen grote gevolgen hebben voor de waarde van je cryptomunt, en daarmee bestaat er een risico dat je investering minder waard wordt. Bij de munten op Bitvavo zal deze waarde niet drastisch veel veranderen en loop je over het algemeen weinig risico( daardoor krijg je ook een lager rentepercentage). Bij staking via Binance loop je veel meer risico en kun je in een korte tijd veel waarde van je investering verliezen. Crypto staking via andere platformen kan er zelfs voor zorgen dat je investering waardeloos wordt. Houdt hier dan ook rekening mee en investeer nooit meer dan je kan missen.

Geen financieel advies

De informatie op crypto-investeren.nl dient niet als financieel advies. Wij geven jou alleen de informatie over deze onderwerpen en geven onze meningen over technieken, munten en crypto currency in het algemeen. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je ergens in investeert en onthoud: “Gratis geld bestaat niet”. Iedere investering zal risico met zich meebrengen en dus bestaat er een kans dat je geld kan verliezen. Crypto-investeren.nl is niet aansprakelijk voor geleden financiële schade in welk opzicht dan ook.

Lees ook: Wat kan de Bitcoin haling betekenen voor de koerswaarde?

Meer in deze categorie

Wat kan de Bitcoin halving betekenen voor de koerswaarde?

|

De geschiedenis van cryptocurrency

|
,

Verwachting Bitcoin koers in 2024

|

Neo koers verwachting

|
© Copyright Crypto Investeren 2024
hello world!